Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Cum învățăm germana gratis, fără profesor?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Doamna dr. docent Susanne Patzke, de la Institutul Goethe și “Volkshochschule” Hamburg, a structurat, pentru Romaningermania.ro, cele mai importante resurse pentru învățarea limbii germane, disponibile pe Internet. Aceste resurse îi pot ajuta pe cititorii noștri care doresc să muncească sau să studieze în Germania.

Cei care ajung în Germania este bine să cunoască bine limba germană sau măcar să poată conversa în această limbă despre chestiuni uzuale, pentru început.

Posturi mai bine plătite pentru cei care cunosc limba germană

Mulți dintre cititorii Romaningermania.ro ne întreabă care este principala condiție pentru a se stabili sau a veni la muncă în Germania. Răspunsul este unul extrem de simplu: să stiți limba germană. Cu cât o știți mai bine, cu atât mai mari vor fi șansele dumneavostră de reușită în această țară și veți obține un post mai bine plătit, descurcându-vă, totodată, satisfăcător în viața de zi cu zi și în chestiunile administrative.

Chiar dacă pentru început unii angajatori vor accepta să cunoașteți numai limba engleză (în cazul în care aveți o calificare înaltă și puteți să vă îndepliniți sarcinile job-ului utilizând engleza), cunoașterea limbii germane, cel puțin la nivelul de bază (B1), este esențială, dacă veți locui în Germania pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

Nivelul B1 de cunoaștere a limbii înseamnă că vă veți putea descurca într-o conversație cu cuvinte simple, veți putea comunica cu un medic, veți închiria o locuință, veți rezolva diverse situații etc. Acest nivel este esențial și pentru obținerea cetățeniei germane, după cum Romaningermania.ro deja a scris aici.

Nivelul B1, numit și nivelul conversațiilor de bază, este suficient doar pentru cei care depun muncă fizică, fară a avea prea mult contact cu clienții sau pentru cei care folosesc un limbaj redus.

Câte 3-4 ore de studiu pe zi, pentru atingerea nivelului B1

Cei care nu știu germană sau se afla chiar pe prima treaptă (A1), de începători, pot atinge nivelul B1 în câteva luni, cu 3-4 ore de studiu pe zi. Există și cursuri speciale de integrare, despre care vom vorbi altă dată, unde nivelul B1 este atins după 600 de ore a câte 45 de minute. Cursurile durează o jumătate de an, de luni până vineri, într-un ritm de 4 ore zilnic.

Dacă știți germană, deveniți independent

Când vă veți căuta motivația necesară pentru a începe învățarea limbii germane, trebuie să conștientizați că stăpânirea acestei limbi vă ajută să nu mai depindeți de alte persoane atunci când veți avea de rezolvat diverse probleme. Chiar dacă aveți prieteni, colegi sau cunoștințe care știu limba germană și sunt dispuși să vă ajute, mai ales dacă sunteți la începutul vieții dumneavoastră în Germania sau chiar dacă plătiți pe cineva pentru oficiile de traducător, trebuie să încercați ulterior să reușiți prin propriile forțe, astfel încât să vă faceți înțeleși de cei din jur. Pe de altă parte, este posibil ca „traducătorul” sau „intermediarul” dumneavoastră să nu înțeleagă el însuși ceea ce doriți sau să transmită greșit mesajul dumneavoastră (ori pentru că nu înțelege ce vreți, ori pentru că nici el nu are cunoștințe prea bune de limba germană).

Pentru unele profesii sau pentru a urma o facultate ori o specializare (calificarea într-un domeniu) este necesar un nivel mai înalt de cunoaștere a limbii germane, și anume B2.

Pentru un job la birou ori pentru studii universitare la nivel de masterat sau doctorat, nivelul cerut este cel de limba maternă, adică nivelul C1. La universități se susține un alt test, considerat la același nivel cu C1, dar având o altă structură. Pentru mai multe detalii, faceți click aici.

De nivelul C2, cel mai înalt, nu au nevoie decât cei care studiază germanistica. De altfel, numai puțini dintre germani se află la un asemenea nivel de cunoaștere a limbii lor materne.

Sigur, pentru angajarea în muncă, în cele mai multe cazuri nu vi se va cere certificatul de limbă germană, dacă nivelul de cunoaștere a limbii este unul minimal, bun sau foarte bun, în funcție de postul pe care vreți să îl ocupați și de cerințele angajatorului.

LINK-URI UTILE PENTRU CEI CARE ÎNVAȚĂ GERMANA

Informațiile care urmează (toate aceste link-uri) ne-au fost oferite de către doamna dr. docent Susanne Patzke, de la Institutul Goethe și “Volkshochschule” Hamburg. Vi le vom prezenta exact așa cum au fost structurate de domnia-sa, pe diferite categorii.

Diferite exerciții de învățare a limbii

Site-urile Deutsche Welle: http://www.dw.de/

De aici vă puteți alege cursul (nivelul la care va aflați) pentru limba germană: http://www.dw.de/deutsch-lernen/lernangebote-für-das-niveau-a1/s-13212.

În dreapta, jos, la “Sprache auswählen”, alegeți româna si ajungeți aici: http://www.dw.de/învaţă-germană/s-2693. Există toate nivelele, de la începători (A1) si până la ultimul nivel, C1. Veți găsi nu doar noțiuni de gramatică, ci și unele noțiuni de economie. Toate aceste lecții pot fi ascultate, dar nu vom dezvălui prea multe, lăsandu-vă dvs. plăcerea de a descoperi singuri ceea ce vă interesează, “navigand” printre link-urile prezentate mai jos. Dacă primele referințe le pot fi de folos (și) începătorilor, pentru următoarele aveți nevoie de cunoștințe elementare de limba germană.

www.deutsch-lernen.com

Pentru începători: http://www.deutsch-lernen.com/anfaengerkurs/uebersicht_lektionen.php

Un dicționar puteți găsi aici: www.dict.cc sau http://browse.dict.cc/romanian-german/Z-1.php

La următoarea adresă puteți asculta un text de 3 minute, care se schimbă săptămânal: http://www.deutsch-perfekt.com. După cele 3 minute urmează o întrebare, pentru a vă putea verifica cunoșințele dvs. de limba germană. Vă va fi dat apoi și răspunsul corect. Tot aici puteți să alegeți să rezolvați exerciții ușoare, medii sau grele. Există și o revistă cu acest nume, „Deutsch perfekt”, care poate fi împrumutată de la bibliotecile germane.

Cursurile on-line (și pentru începători) se găsesc aici: http://www.deutschakademie.de/online-deutschkurs/ sau la adresa http://www.deutschakademie.de/online-deutschkurs/audio-course/

Pentru toate nivelele, de la A1 la C1, accesați și: http://www2.klett.de/sixcms/list.php?page=lehrwerk_extra&extra=DaF+kompakt-Online

Germana – ca limbă străină pentru adulți poate fi învățată și de aici:

http://www2.klett.de/sixcms/list.php?page=lehrwerk_extra&extra=DaF+kompakt-Online

https://www.hueber.de/

Mii de exerciții on-line pot fi descoperite aici:

https://www.hueber.de/shared/uebungen/dreyerschmitt/

http://www.schubert-verlag.de/

http://www.schubert-verlag.de/aufgaben/index.htm?PHPSESSID=f0e2cc20ff0a534297843454d08519b0

Alte resurse utile

Cursuri de limbi străine: http://livemocha.com/

Aici alegeți ce limbă doriți să învățați: http://livemocha.com/pages/learn-languages/

Pentru germană – aici: http://livemocha.com/pages/languages/learn-german/

http://www.canoo.net/

http://www.mein-deutschbuch.de

www.deutschalsfremdsprache.de

Modele de teste

http://www.klett-

langenscheidt.de/Deutsch_als_Fremdsprache/Fuer_Erwachsene/Berliner_Platz_NEU/Lehren/Tests/10647

http://www.daf-netzwerk.org/

http://www.wirtschaftsdeutsch.de/

http://www.edition-deutsch.de/lernwerkstatt/

http://www.daf-portal.net/

http://www.goethe.de/

http://www.graf-gutfreund.at/

Exercitii de germană pentru diferite domenii (gastronomie, îngrijire bătrâni/bolnavi, construcții ori pentru joburi în comerț sau la birou):

http://www.meet-the-need-project.eu/deutsch/unterrichtsmaterial/

“DEX-ul” limbii germane:

www.duden.de

Acest dicționar explicativ al limbii germane oferă posibilitatea de a asculta și cuvintele (apare undeva un difuzor, trebuie făcut click acolo). Sunt prezentate o mulțime de sinonime, pe scurt.

“DEX-ul” este de bază pentru orice străin, situat la orice nivel de învățare a limbii germane.

Pentru cei aflați la nivelul C1: http://www.duden.de/sprachspiele

De asemenea, există răspunsuri la întrebări interesante despre ortografie, etimologie și gramatică.

Unde puteți găsi verbele?

http://deutsch.lingolia.com/de/

http://www.verbformen.de/ (aici există din păcate unele greșeli pe site)

Pentru verbele germane, englezești, franțuzești și spaniole puteți accesa acest site: http://www.lingo4u.de/

Modele de teste pentru examenele de obținere aatestatelor pentru diferite nivele:

www.langenscheidt-unterrichtsportal.de/dtz

http://www.telc.net/unser-angebot/deutsch/

http://www.goethe.de

http://www.sprachtest.de/

http://www.klett-langenscheidt.de/Deutsch_als_Fremdsprache/Fuer_Erwachsene/Berliner_Platz_NEU/Lernen/Tests/Modelltests/DTZ/10714

Aici veți putea găsi și teste pentru certificatele europene de engleză, germană, turcă, spaniolă, franceză, italiană, portugheză, rusă, cehă, arabă sau poloneză.

http://www.telc.net/

Testarea nivelului dvs. este gratuită pentru mai multe limbi străine, printre care și germana: http://www.sprachtest.de/

Peste 30 de limbi străine: http://www.linguanet-worldwide.org/

Pentru germană, aici: http://www.linguanet-worldwide.org/lnetww/de/home.jsp

Sfaturi pentru învățarea unei limbi străine (“Tipps”)

Pentru germană: http://www.linguanet-worldwide.org/lnetww/de/ways/index.htm

Pentru engleză: http://www.linguanet-worldwide.org/lnetww/en/ways/

Să învățăm “în tandem”- forumuri cu întrebări și răspunsuri:

http://www.deutsch-als-fremdsprache.de/austausch/forum/list.php?4

Conversații (puteti găsi persoane cu care să corespondați):

http://www.deutsch-als-fremdsprache.de/lernwerkstatt/emaildatenbank/

http://www.edition-deutsch.de/diskussion/list.php?f=2

http://www.letternet.de/web/friends/home (pentru a scrie scrisori)

Răspunsuri de la Bastian Sick, germanist:

http://www.spiegel.de/thema/zwiebelfisch/

Pentru traducere (puteți traduce cuvinte, dar și texte): www.pons.de

Zicale germane

http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_deutscher_Redewendungen

http://www.w-akten.de/deutsche-redewendungen-2.phtml

Cercetări pe anumite teme, prezentate în aproximativ 3 minute (pentru nivelele A2-B2), necesare pregătirii pentru examenul oral:

http://www.goethe.de/ins/pl/kra/prj/que/deindex.htm

Dieser Artikel wäre nicht möglich ohne die Recherchen von Frau dr. Susanne Patzke, Dozentin am Goethe-Institut und in der Hamburger Volkshochschule – VHS (http://www.vhs-hamburg.de/). Vielen Dank!

UPDATE 10 sept. 2014. În Hamburg a fost inițiat un alt proiect la care participarea este gratuită și care vă ajută să vă însușiți mai bine limba germană: există întâlniri în diferite cartiere și discuții pe anumite teme. Participanții trebuie doar să anunțe organizatorii, înainte de a se prezenta. Fiecare grupă va avea maximum 10 persoane.

Detalii: www.sprachbruecke-hamburg.de

E-Mail: kontakt@sprachbruecke-hamburg.de

Telefon: 040-2847 8998

G.P.

Puteți citi și:

“Fără plată: ore de conversație în bibliotecile din Hamburg”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48