Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Obiceiul „Adventskalender-ului”: o surpriză pe zi, până de Crăciun

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Deschizi o mică ușiță și găsești câte o surpriză în fiecare zi, de pe 1 decembrie și până pe 24 decembrie, ajunul Crăciunului. Acesta este „Adventskalender”, calendarul special cu ciocolată, mici jucării, cărticele sau alte cadouri, de care se bucură germanii în perioada Adventului, fie că sunt copii sau adulți.

În această perioadă, fiecare copil sau adult poate avea o mică surpriză, deschizând zilnic câte o ușiță din calendarul special pentru Advent („Adventskalender”). Este perioada Adventului, un timp al bucuriei, marcat de un obicei care semnifică pregătirea sufletească pentru nașterea mântuitorului: germanii aprind lumânări în fiecare dintre cele patru duminici care preced ziua de Crăciun. Lumânările sunt prinse de coronițe de brad, frumos împodobite, așa-numitul „Adventskranz”, care poate fi făcut sau cumpărat. Lumânările vor fi aprinse succesiv, în prima duminic〓 una (marcând astfel prima duminică de Advent), în următoarea-două, apoi – trei iar în ultima duminicムînainte de Crăciun a patra, de parcă arderea lumânărilor ar măsura intensitatea așteptării Nașterii Domnului – duminică de duminică, arderea trebuie să fie mai intensă.

Primul calendar cu surprize – în 1851

La începuturile sale, „Adventskalender” simboliza timpul care mai trebuia să treacă până la Crăciun și conținea 24 de imagini religioase, pe care copiii marcau trecerea fiecărei zile. Se presupune că primul asemenea calendar, lucrat manual, a fost făcut în 1851. În 1902 a apărut primul calendar tipărit pentru copii, iar în 1920 a apărut calendarul cu mici ferestre care se puteau deschide; obiceiul „ușițelor” se păstrează până în zilele noastre.

Astăzi, calendarul cu surprize are diferite forme. Uneori este confecționat din lemn (sub formă de brad cu sertare ori ca un tren cu 24 de vagoane), din stofă (de exemplu cu mici buzunărașe numerotate de la 1 la 24) sau din carton.

Producătorii de ciocolată și jucării profită de acest obicei pentru a-și crește vânzările. Multe calendare sunt din carton, având un peisaj și ușite care se pot deschide pentru a găsi acolo figurine de ciocolată. Există și calendare-jucării, cu diverse piese componente, pe care copilul le poate asambla (de exemplu o păpușă cu diferite accesorii).

Adventskalender” la un sfert de prețImage may be NSFW.
Clik here to view.

Părinții germani au grijă să cumpere calendarul cu mult timp înainte de luna decembrie, alegând modelul preferat. Fiecare copil poate avea mai multe calendare: unul de la părinți, unul de la bunici, unul cu ciocolată, altul cu jucării etc. În funcție de model, calendarul poate costa de la câțiva euro (cel cu surprize dulci) și până la zeci de euro (cel cu jucării).

Cum trece 1 decembrie, data la care se deschide prima ușiță, prețul „Adventskalender” scade, ajungând până la jumătate sau un sfert din prețul inițial ori chiar la mai puțin.

Mulți părinți preferă însă un „Adventskalender” din stofă, care poate fi păstrat de la an la an, în buzunarele căruia pot ascunde, după inspirație, mici jucării, cărți și dulciuri. Dispare astfel și riscul ca toate ferestrele să fie deschise deodată de cei mici, prea nerăbdători să-și descopere surprizele treptat. Dacă acest calendar este din stofă, părinții vor umple doar buzunarul pentru ziua următoare. Bucuria și nerăbdarea copiilor sunt atât de mari, încât ei se pot trezi mai devreme ca de obicei, pentru a vedea ce surpriză îi așteaptă.

Surprize la grădiniță sau la școală

Copiii vor povești la grădiniță despre ceea ce au găsit în „Adventskalender-ul” de acasă. Ei vor avea un asemenea calendar și la grădiniță. Aici, fiecărui copil îi va veni rândul să facă o surpriză celorlalți, care este de regulă una „dulce”. La școală, surprizele pot fi și de altă natură, de pildă exerciții la matematică sub formă de joc. În perioada Adventului și părinții se vor întâlni într-o seară „dulce”,  la lumina lumânărilor din coroana de brad. Fursecurile, turta dulce și prăjiturile cu aromă de scorțișoară sunt nelipsite în această perioadă. Adeseori, părinții primesc „Adventskalender” de la copiii lor; la fiecare fereastră deschisă, ei vor găsi câte un desen, iar ziua lor va începe cu un zâmbet.

 Citiți și:

Frohe Weihnachten!”, Germania

Oraşele germane au intrat prematur sub stăpânirea Moş-Crăciunilor din pieţe (Weihnachtsmärkte)

 Panică printre copii: a veenit Crăciunul?!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48